Categories
Nyheter

Migrän – en av våra största folksjukdomar

Det här är podden om migrän – en av våra största folksjukdomar – och allting runt omkring.

Vi, Leonora Mujkic och Malin Östblom, pratar med varandra och intervjuar experter för att lära oss mer om denna neurologiska sjukdom som drabbar 1,5 miljoner svenskar och deras anhöriga.

Det första avsnittet av Migränpodden släpptes hösten 2022 och nu, 21 avsnitt senare, är vi uppe i 30 000 lyssningar!

Under poddens första år intervjuade vi två av Sveriges främsta migränforskare: professorerna Lars Edvinsson och Mattias Linde

Vi talade om menstruationsrelaterad migrän, migrän vid graviditet och i klimakteriet med Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet.  

Vi hade också ett givande samtal om metoden Acceptance and Commitment Therapy med Rikard Wicksell, professor i hälsopsykologi vid Karolinska institutet.

Sofia Swärd och Mikael Edsbagge, som är verksamma inom Västra Götalandsregionen, berättade om regionens arbete med att förbättra migränvården. Vi pratade bland annat om Migränappen – som kan användas oberoende av var i landet man bor – och den nya högspecialiserade migränmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Under hösten 2023 intervjuade vi författaren och psykologen Celia Svedhem; temat var hennes nya bok Det mörka rummet – om migränens historia och jakten på lindring.

I vår senaste intervju, med huvudvärkssjuksköterskan Veronica Dalevi, pratar vi om vinsten med teamarbete och vikten av att se hela livssituationen hos den som lever med migrän. Veronica berättar också om den patient- och närståendeutbildning som ges på mottagningen där hon arbetar.

I Migränpodden lyfter vi fram migränsjukdomen i ljuset – och vi har bara börjat.