Alla avsnitt

#21 Våra berättelser – om migränanfallens början och livet idag

Avsnitt 21 av Migränpodden handlar om våra berättelser, från de första migränanfallen till idag. Vi pratar om vägen tillbaka från kronisk migrän och funderar på om barndomstrauman kan påverka sjukdomen samt vad vi tycker är bra migränvård.


#20 Uppdrag huvudvärkssjuksköterska – samtal med Veronica Dalevi

I avsnitt 20 av Migränpodden träffar vi Veronica Dalevi, som är huvudvärkssjuksköterska på Neurologi- och rehabiliteringskliniken i Karlstad. Vi pratar om vinsten med teamarbete och vikten av att se hela livssituationen hos den som lever med migrän. Veronica berättar också om den patient- och närståendeutbildning som ges på mottagningen där hon arbetar.


#19 Om nya läkemedel och pålitliga källor

I avsnitt 19 av Migränpodden gör vi en återblick på år 2023. Vi pratar bland annat om nya läkemedel för migrän. Och så tipsar vi om pålitliga källor som kan hjälpa oss att navigera i överflödet av annonser som utlovar bättring.


#18 Om SVT:s Fråga doktorn, “migrändieter” och att inte ge upp

I avsnitt 18 av Migränpodden fördjupar vi oss i tittarfrågor från ”vårt” avsnitt av SVT:s Fråga doktorn. Vi pratar om skammen det kan innebära att vara sjuk och om att ibland vilja ge upp. Och så diskuterar vi om det finns någon ”migrändiet”.


#17 Samtal med Celia Svedhem – om boken Det mörka rummet

I avsnitt 17 av Migränpodden pratar vi om boken Det mörka rummet – om migränens historia och jakten på lindring med författaren och psykologen Celia Svedhem. Det blir ett samtal om Celias erfarenheter av att leva med migrän, om varför hon ville skriva om sjukdomens historia och berätta om kända personer som, trots migrän, skapade verk som idag anses vara klassiker.


#16 Om barn och föräldrar med migrän

I avsnitt 16 av Migränpodden pratar vi om hur det är att vara förälder och barn i livet med migrän. Går det att prata om besvikelsen när det inte blir som planerat? Malin och tioårige Philip samtalar kring boken Huvudont av Gittan Negussie.


#15 Samtal med Sofia Swärd och Mikael Edsbagge – om framtidens migränvård

Avsnitt 15 av Migränpodden handlar om framtidens migränvård. Vi pratar med Sofia Swärd och Mikael Edsbagge, som är verksamma inom Västra Götalandsregionen. Där lanserades nyligen Migränappen – som kan användas oberoende av var i landet man bor – och man har startat en högspecialiserad migränmottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Malin och Leonora hoppas att många av idéerna i dagens samtal kommer att bli verklighet i alla Sveriges regioner.


#14 Ett samtal om migrän och stigma

I avsnitt 14 pratar vi om stigman och stereotyper. Finns det ett stigma kopplat till migrän, och påverkar det i så fall alla som lever med sjukdomen? Blir vi som individer påverkade av de stereotyper som finns om vem som har migrän, eller vad sjukdomen innebär? Och att fundera över och prata om stigmatisering – är det något som hjälper eller stjälper?


#13 Samtal med professor Rikard Wicksell – om smärta, ovisshet och ACT

I avsnitt 13 fortsätter vi samtalet med professor Rikard Wicksell. Vi talar om hur smärta och andra symtom påverkar människan, och hur ovissheten det skapar kan bli outhärdlig. Hur kan ACT finnas med här? Vi tar upp kartläggning, beteendeanalys och exponering som viktiga beståndsdelar, men konstaterar också att det i ACT inte handlar om att snacka – det handlar om att göra.


#12 Samtal med professor Rikard Wicksell – om acceptans och livsvärden

I avsnitt 12 av Migränpodden pratar vi om Acceptance and Commitment Therapy med Rikard Wicksell, professor i hälsopsykologi vid Karolinska institutet. Går det att acceptera sin sjukdom utan att ge upp? Och kan acceptans leda till ett mer meningsfullt liv?


#11 Ökad kunskap – lättare sjukdomsbörda

I avsnitt 11 av Migränpodden återvänder vi till favoritämnen som triggers, läkemedelsöveranvändningshuvudvärk och episodisk respektive kronisk migrän. Och så pratar vi om stigma, arbetsliv och myndighetsbeslut som önsketeman för kommande avsnitt.


#10 Samtal med professor Mattias Linde – om fysisk träning och svensk migränvård

I avsnitt 10 av Migränpodden får vi höra andra delen av intervjun med professor Mattias Linde, en av de främsta huvudvärksspecialisterna i Sverige. Vi pratar bland annat om fysisk träning; hur ska man träna för att förebygga migrän om träning kan utlösa migränanfall? Mattias berättar också om hur den svenska migränvården ser ut idag och vad som är på gång i framtiden.


#9 Samtal med professor Mattias Linde – om diagnoser och riskfaktorer

I avsnitt 9 av Migränpodden får vi höra första delen av intervjun med professor Mattias Linde, en av de främsta huvudvärksspecialisterna i Sverige. Vi pratar om olika migrändiagnoser, om läkemedelsöveranvändningshuvudvärk (svårt ord men viktigt ämne!) och om riskfaktorer för att utveckla kronisk migrän.


#8 Samtal med professor Kristina Gemzell Danielsson – om migrän och hormoner, del 2

I avsnitt 8 av Migränpodden får vi höra andra delen av intervjun med Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet. Vi pratar om migrän under klimakteriet och hur hormonbehandling kan användas då. Vi frågar också om menstruationsrelaterad migrän beror på så kallad ”hormonell obalans” eller om det egentligen beror på en välfungerande menscykel? Kristina gläntar även på vad framtidens gynekologi kan erbjuda.


#7 Samtal med professor Kristina Gemzell Danielsson – om migrän och hormoner, del 1

I avsnitt 7 av Migränpodden får vi höra första delen av intervjun med Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet. Vi pratar bland annat om vad gynekologen kan göra för en patient med menstruationsrelaterad migrän och vad som gäller vid förskrivning av hormonella preventivmedel till kvinnor som har migrän med aura.


#6 Nu är det jul igen

Nu är det jul igen! Är det glitter och glögg eller bitterhet och ensamhet? Kanske är det lite av varje när man lever med migrän. I avsnitt 6 av Migränpodden diskuterar vi om det är möjligt att fira jul på sina egna villkor och funderar över vikten av återhämtning under stressiga perioder.


#5 Livet på migränbarrikaderna

I det femte avsnittet av Migränpodden pratar vi om regeringsförklaringens löfte om fokus på migränvård och om hur vi alla gemensamt kan öka kunskapsnivån kring migrän. Vi funderar också över varför just vi tar på manteln när kampglöden slår till. Och så blir det lyssnarfrågor om nackont och arbetslivet.


#4 Samtal med professor Lars Edvinsson – om migrän och hormoner

I det fjärde avsnittet av Migränpodden fortsätter samtalet med professor Lars Edvinsson. Vi lär oss vad som händer i kvinnans kropp några dagar innan mens och varför det är så svårt att få bukt med menstruationsrelaterad migrän.

Lars svarar också på vad som händer i manskroppen – finns det motsvarande hormonsvängningar där? – och Malin och Leonora berättar om drastiska åtgärder de har varit beredda att ta till för att lindra migränanfallen.


#3 Samtal med professor Lars Edvinsson – om migrän och CGRP

I tredje avsnittet av Migränpodden träffar vi den svenske professorn som inledningsvis var ointresserad av migrän men vars forskning resulterade i ny kunskap och helt nya migränläkemedel. Hur påverkar dessa framsteg statusen för sjukdomen migrän?

Vi gör vårt bästa för att förklara begrepp, anatomi och varför det är så viktigt att få kunskap om vad som händer i hjärnan under ett migränanfall. Och så får vi en cliffhanger som leder in i nästa avsnitt.


#2 Bland dagböcker och triggers

Bland dagböcker och triggers är andra avsnittet av Migränpodden. Vi pratar om vikten av att lära känna sin migrän, så kallade huvudvärksdagböcker och diagnoskriterier. Begreppet central sensitisering nämns och vi fördjupar oss i kronisk migrän – men innebär det att vi är alarmister?


#1 Det får räcka nu!

Premiär! I första avsnittet av Migränpodden pratar vi upplägg och presenterar oss för varandra och för lyssnarna. Vad är en dynamisk funktionsnedsättning och vem är Lars Edvinsson?

Malin hävdar att det har hänt mycket positivt på migränfronten i form av forskning och läkemedel de senaste åren och Leonora menar att det är okej att inte kunna känna någon tröst i just det när man mår som sämst.